Kartofle nie cieszą się zbyt dobra opinią. Gdy planujemy pozbyć się paru kilo, najpierw skreślamy z naszego menu ten tak popularny w wielu domach komponent obiadu. Lecz pomimo powszechnej opinii, kartofle wcale nie powodują tycia, lecz przeciwnie są dobre w walce z kilogramami, jak również są skarbnicą witamin oraz mikroelementów.
Podobno frytki są niezdrowe. Ale jak to uzasadnić skoro zrobione są w pełni z kartofli? Czy kartofel nam szkodzi? Nic bardziej mylnego, posiada w sobie mnóstwo wartości. Kartofel jest warzywem, a warzywa musimy jeść, ponieważ bez tłustych dodatków stają się zdrowe. Ziemniaki prawie wcale nie mają w sobie tłuszczu (posiadają go jedynie ok. 0,1 proc.), są małokaloryczne (około 77 kcal w 100 gramach), lekkostrawne a także niezwykle łatwo przyswajalne. Mają potas zmniejszający ciśnienie krwi jak i magnez, który jest budulcem zębów i kości, polepsza przemianę materii, zmniejsza stany zmęczenia i stres. Mają także trochę wapnia, żelaza oraz fosforu. Co więcej zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą jak również zmniejsza poziom cholesterolu. Kartofle okazują się być również niebywale dobrym i niedocenianym źródłem witaminy C – mają jej tyle samo co kapusta kiszona. Dostarczają naszemu ciału także witaminy B1 i B2 oraz kwas foliowy.
Ważna będzie postać w której je się ziemniaki. Oczywiście najmniej zdrową formą będą frytki. Czemu? Bowiem pływają w głębokim tłuszczu, który wartościowe warzywa zamienia w bombę kaloryczną. Jak zatem warto jeść ziemniaki? Najzdrowsze są ugotowane. Aby nie utraciły witamin należy je zalać gorącą wodą. Kartofle sporo tracą przy okazji ucierania. Ulegają wtedy utlenieniu. Wartościowe witaminy giną też przy okazji sparzenia. Dobrze jest gotować ziemniaki w łupinach lub na parze. Tracą one wtedy jedynie 10 proc. witaminy C, gdy je gotujemy obrane tracą jej 25 proc. Najbardziej lekkostrawne będą ziemniaki zapiekane w łupinach. Radzi się ich jedzenie nawet ludziom otyłym.
Co jeszcze dobrego potrafią dokonać ziemniaki? Wiele. Wykazują właściwości przeciwwrzodowe, przeciwskurczowe i moczopędnie, mają także cechy gojące. Działają przeciwnowotworowo, zmniejszają rozwijanie się grzybów oraz bakterii. Wpływają korzystnie na serce. Są przydatne podczas leczenia alergii. Natomiast para, jaka unosi się przy okazji gotowania wpływa dobrze na układ oddechowy, natomiast sok ze świeżych kartofli niweluje zaparcia.
Jeden mały kartofel, a tyle z niego pożytku. Rozsądnie jest o tym pamiętać, kiedy zechcemy zjeść frytki. Co z tego, że są kaloryczne? Za to wykonane są z prawdziwej witaminowej bomby.